• Levering 1-3 dage
  Levering 1-3 dage
 • Fri fragt over 499,-
  Fri fragt over 499,-
 • Fysisk butik – byt i butikken
  Julegaver byttes t.o.m. 24/1-24
 • 4.9/5 stjerner på Trustpilot
  4.9/5 stjerner på Trustpilot
< 1 >
< 1 >
Røros

En tekstilfabrik 600 meter over havet


Peder Hiort som var direktør for Røros Kobberværk i 1700-tallet, testamenterede hele sin formue til de fattige på Røros - et testamente som er karakteriseret som en af de klogeste donationer i Norden, da den viste en enestående fremsynethed, og en social ansvarlighed, som stadig har sin berettigelse idag i andre verdensdele.

Ifølge testamentet skulle der indkøbes uld og hør til uddeling blandt de fattige, og af disse materialer skulle de spinde, væve og strikke til en produktion af sokker, varmt tøj og vadmel, som var nødvendige tekstiler i det kolde fjeldområde. Produkterne blev samlet ind, arbejderne blev aflønnet - og hvert år ved Sankt Hans blev de samme tekstiler uddelt blandt værdigt trængende, som nu fik de produkter tilbage, som de tidligere havde fået løn for at lave.

Røros Tweed er en videreførsel af Hiorts Stiftelses Husflidsvirksomhed, det begyndte med vævekurser i 1938, hvor tekstilerne blev produceret i folks private hjem, senere blev der investeret i maskiner, og alt overgik til fabriksproduktion.

Fabrikkens produktion er nu koncentreret om tekstiler af 100% ren ny uld, med designs som er inspireret af den kulturelle arv og den fascinerende højfjeldsnatur på Røros.